Mad
Hvad har du selv af traditioner i julemåneden?
– I julemåneden tænker jeg ekstra meget over mit forbrug. Julen er FYLDT med forbrug. Prøv at tænke ’brug for’ i stedet for blot at forbruge. Når det handler om mad, så er det nu, at jeg bruger mine gemte æbler fra efteråret. Både i retter som æbleflæsk men også i alverdens kålsalater. Det er nu, vi skal tanke masser af energi til vinteren, så kål og æbler er i høj kurs imellem alle julens udskejelser. Det er også nu, jeg kigger i skuffer og skabe og får tyndet ud i indholdet af grødris fra i fjor, rester af bulgur, bælgfrugter, couscous, konserves og alt, hvad jeg har syltet gennem årets løb. Det er for eksempel nu, at jeg nyder mine mirabeller syltet som oliven, mine syltede hybenroser og smukke kogleskæl.
Hvordan opstod opskriften på mandelskaller – dem drøner vi jo typisk i komposten?
– Idéen til de sprøde mandelskaller fik jeg faktisk fra en anden dygtig kok, Thomas Pasfall, der havde sprøde skaller med til en event, som vi holdt sammen. Hans skaller var sukkerristede. Mine mandelskaller er i en version, hvor de får smag af julens kirsebær og bliver helt sprøde og karamelliserede. Lige til julens desserter. Jeg elsker sparringen med andre kokke og madentusiaster. I samarbejdet og idéudvekslingen bliver vi stærkere, og sammen kan vi ændre vores handlemønstre i langt højere grad, end vi kan alene.
Hvordan fik du idéen til syltet skuffeguf?
– Lad mig bare indrømme, at jeg ikke er vild med at handle ind. Og da slet ikke i juletiden, hvor butikkerne bugner af overflod og mange ting, som vi reelt sagtens kan undvære. De fleste mennesker kan leve virkelig længe på det, som de allerede har i deres skuffer tilsat lidt fantasi. Derfor kigger jeg ofte i skuffen og ser, hvad jeg har i stedet for at tage ud at handle. Der gemmer sig altid lidt tørret frugt og forskellige nødder. Sammen med julens appelsiner er det nemt at lave ’skuffeguf’, som er en af de skønne opskrifter, som jeg deler med jer her på siderne.
Syltet skuffeguf serverer du til en god ost, sætter den på morgenbordet til de hjemmebagte boller eller spiser den ovenpå en skive kold vaniljeis.
Liselotte Kira Gregers Andersen er kulinarisk fritænker og ejer Kokken på Kanten.
Forfatter til blandt andet ”Fremtidens Køkken”, Tang, et hav af mad” og “RÅT, din magiske vej til et mere bæredygtigt køkken”.
Læs mere på kokkenpåkanten.dk
Det skal du bruge:
Sådan gør du:
Kom alle ingredienser i en gryde, og kog det op. Lad skallerne koge 10 minutter i lagen. Tag mandelskallerne op med en hulske, og fordel dem på silikoneplader eller bagepapir. Tør dem i en dehydrator eller put dem i ovnen på varmluft i 2 timer ved 40-50°. Tag skallerne ud og dyp dem forsigtigt i lagen igen. Kom dem tilbage i dehydratoren eller put dem i ovnen i 4-6 timer, og lad dem tørre ved 40-50°, til de er knastørre.
TIP: Sprøde mandelskaller serverer du som pynt på risalamanden eller gemmer dem til nytårsaften, hvor de kan pynte ovenpå din nytårsdessert. Men de kan bruges til andet end julehygge. Du kan sagtens variere krydderier og frugtsaft efter årstiden.
Det skal du bruge:
Sådan gør du:
Skær den yderste skal af appelsinerne og undgå at få for meget af det hvide med. Kog appelsinskallerne op i lidt vand. Skift vandet og kog op igen. Gentag dette 2-3 gange for at fjerne bitterheden, så der kun er appelsinsmagen tilbage. Kom 3 ½ dl vand i en gryde sammen med resten af ingredienserne, og kog op. Lad det simre ved svag varme, til appelsinskallerne er glasklare, og lagen er kogt ind til en sirupsagtig konsistens. I mellemtiden skylles dit opbevaringsglas i skoldende vand. Når sylten er kogt ind, hældes nødderne på glassene, der siden opbevares køligt enten i viktualierum eller i køleskab.
Krydr sylten efter årstid med kanelstang, hybenrosenblade, vanilje, stjerneanis, kardemommekapsler eller nelliker. De ønskede krydderier kommes i sammen med resten af ingredienserne inden nedkogning.
Nødder er én af de råvarer, der ofte ligger i skuffen og bliver for gamle. Olierne i nødder harskner let. Tørret frugt ligger ofte for længe og ender med at blive for tørt – og så ryger det til sidst i skraldespanden. Derfor er det smart at sylte nødderester og tørret frugt fra køkkenskuffen og omsætte dem til lækkert tilbehør.