Mad
Forandring bliver oftest opfattet som noget positivt. Men når vi bliver ældre, er forandringer med kroppen ikke altid velkomne.
Derfor er det godt at kende til nogle af naturens super foods, som kan bidrage til at holde vores krop i dens bedste udgave af sig selv. Havtorn bugner af gode plantestoffer og olier, og de vigtigste er koncentreret i tilskuddet Omega-7. Det vender vi tilbage til.
Lad os først konstatere, at en af de typiske kropsforandringer, der bestemt ikke styrker livskvaliteten, sker i vores slimhinder.
Slimhinderne er jo den membran, som beskytter kroppens indre overflader og dermed beskytter mange af organismens vigtige funktioner.
Eller med andre ord: Det er vigtigt at have velfungerende, fugtige slimhinder, så man ikke bliver ramt af tørre øjne, tør mund eller tørhed i de nedre regioner. Der er også slimhinder på indersiden af tarmene, så både fordøjelsen og immunsystemet er ligeledes påvirket af slimhindernes evne til at bevare fugtighed og elasticitet.
Celler bliver flade
Gennemsnitsalderen i befolkningen er steget i mange år, og udviklingen ventes at fortsætte i fremtiden. Det betyder, at mange af os når en høj alder, og selvom vi er sunde og raske, vil vi opleve, at nogle kropsfunktioner fungerer dårligere.
I forhold til slimhinderne er det blandt andet påvist, at de bliver tyndere med alderen. Det er blevet målt, at én af årsagerne er, at de såkaldte bægerceller ændrer form og bliver mere flade.
De ’flade’ celler dækker overfladen i eksempelvis mundhulens slimhinde, men der er plads til færre aktive celler, og cellerne er dårligere til at dele sig og skabe nye celler. Cellerne i slimhinderne (’epithellet’) skal typisk forny sig og udskiftes alle sammen i løbet af 2-4 uger.
Derfor er der større risiko for, at munden bliver tør. Tendensen til fladere og mindre aktive slimhindeceller øges allerede fra 50 års-alderen.
Et vigtigt tyndt lag
Den naturlige aldring betyder ikke, at vi alle sammen bliver syge og dårlige, bare fordi vi er blevet 50. Men når man kender risikoen, kan man også bedre forebygge.
De tynde lag af sekret eller slim, som beskytter slimhinden, bliver produceret af såkaldte bægerceller i epithellet. Dette sekret er på mange måder afgørende for slimhindens beskyttende funktion, fordi det blandt andet blokerer for, at skadelige stoffer kommer i direkte berøring med slimhinden.
Og så kommer vi tilbage til havtorn-planten
For kvaliteten af slim-sekretet hænger i høj grad sammen med indholdet af fedtsyrerne Omega-3 og Omega-7. Netop to af de fedtsyrer, som havtorn har stort indhold af.
Omega-fedtstoffer og plantestoffer i havtorn
Havtorn har en god evne til at suge det bedste ud af de barske omgivelser ved Vestkysten, hvor den vokser. Men for at få det bedste ud af havtorns egenskaber, er det vigtigt, at man både benytter bærrenes frugtkød og olien fra frøene.
Derfor er det rart, at man via den skånsomme CO2-metode kan lave et standardiseret udtræk af havtorn – SBA24 – som kan samle alle de gavnlige effekter i en blød kapsel.
I kombination med betacaroten og andre plantestoffer er det især fedtstofferne Omega-3 og Omega-7, der giver havtornen sin gode virkning på slimhindens sekret. Omega-3 findes i bærrenes frø, mens Omega-7 udvindes af frugtkødet. Det hele kommer med i SBA24-ekstraktet, hvor der også er Omega-6 og -9 og en stor mængde E-vitamin.
På helsekostens hylder kaldes kapslerne for Omega 7 Pharma Nord.
Flere forsøg har vist, at Omega 7-kapslerne gør en mærkbar forskel for aldrende brugeres slimhinder.
I disse år bliver vi hele tiden klogere på, hvor vigtig vores tarmsundhed er for vores generelle velbefindende og ikke mindst for vores immunsystem.
Derfor er det værd at notere sig, at slimhinderne på indersiden af vores tarme samlet er på størrelse med en dagligstue – ca. 30 m2. Og at dette epithel har særligt stor gavn af slimhindernes belægning, fordi det er beskyttende for den sarte tarmvæg.
Det aldersbetingede slid på tarmens slimhinder reducerer cellernes evne til at reproducere sig selv og dermed deres evne til at producere et tilstrækkeligt, beskyttende lag af slim. Kinesiske forskere har vist, at det kan skabe en konstant, lav inflammation i tarmen.
Derfor er det også i tarmsystemet vigtigt at have adgang til de fedtstoffer, som bidrager til at opretholde en sund og effektiv slimhinde.