Mad
Kom naturligt fra start
Vi er skabt til at spise en kost, der er råvarebaseret, fordi den skaber sundhed. Dette gælder, uanset om kilden er fra dyr eller planter. Prøv at gøre et måltid ad gangen mere naturligt. Morgenmaden er ofte et godt sted at starte. Udskift eksempelvis det færdiglavede morgenmadsprodukt med en ret med æg og grøntsager eller yoghurt naturel med nødder, kerner og bær.
Bag dit eget brød
Begynd at bage dit brød selv. Typisk giver det en stor nedsættelse af den samlede mængde af UFF. Næste trin er, hvad du putter på dit brød. Det dårligste valg er klassiske pålægssalater og konventionelt kød- og køderstatningspålæg. Brug i stedet æg, kødrester fra aftensmaden, humus, nøddesmør, grøntsager eller lignende.
Kig dine snacks igennem
Snacks er tillige et område, som har gavn af et eftersyn. For myslibarer, kiks, mange proteinbarer og energidrikke er UFF.
Spis i stedet nødder, frugt eller kerneknækbrød, og boost din energi med grøn the eller lidt kaffe. Og sluk generelt tørsten i vand.
Sæt fokus på det grønne
Begynd at prioritere alt det grønne, for det skaber om noget sundhed. Mange af de planter, som haveejere bruger energi på at fjerne alias ukrudt, er både spiselige og blandt de sundeste rent næringsmæssigt. Det kan være svært at finde råvarer i supermarkedet med samme næringsværdi og balancerende effekt på kroppen, som det fritvoksende i naturen har. Derfor giver det mening at sanke og bruge mulighederne i naturen.
Eksempelvis mælkebøtte og skvalderkål i marts måned. Mælkebøtten og alle dens dele kan spises. De indeholder bitterstoffer i varierende mængder, hvilket fremmer fordøjelsen og støtter leveren. Brug bladene i salater, røræg, pesto sammen med basilikum. Blomsterne kan spises rå, pynte i salater eller puttes i en pandekagedej. Skvalderkålen minder nærings- og smagsmæssigt om spinat og kan bruges på samme måde. De små helt lysegrønne skud med en blank overflade smager af persille og kan bruges som denne.
Vidste du, at Danmark er et af de lande i verden med flest spiselige planter pr.
kvadratmeter?
Kilder:
Ultra-Processed Food Consumption and Incidence of Obesity and Cardiometabolic Risk Factors in Adults: A Systematic Review of Prospective Studies – PubMed
How and why ultra-processed foods harm human health – PubMed
Med flere