Mad

Svært at få nok selen med almindelig kost

Det er blevet populært at skrue ned for kødet og spise mere vegetarisk. Mindre kød er godt for både helbredet og klimaet, men kostvanen indebærer også en ret stor risiko for selenmangel.

Det er allerede et par år siden, de nordiske næringsstofanbefalinger skruede gevaldigt op for den mængde selen, vi alle bør få hver eneste dag. Siden fulgte Fødevarestyrelsens kostråd med, så man i dag anbefaler mindst 90 mikrogram til mænd og 75 mikrogram til kvinder. Før lå anbefalingerne på henholdsvis 60 og 50 mikrogram, så der er tale om en ret stor forøgelse. 

Svært at få selen nok

De forhøjede værdier kan gøre det vanskeligt at efterleve rådene fuldstændigt med almindelig, varieret kost. Hvis du samtidig har skruet ned for dit indtag af kød – eller har valgt at leve vegetarisk eller vegansk – bliver det endnu sværere. Indholdet af selen i danske afgrøder er nemlig stærkt begrænset, fordi selenindholdet i jorden er lavt. I Finland putter man selen i landbrugsgødningen, men et sådant tiltag er ikke i støbeskeen herhjemme. 

Selen findes i alt væv i kroppen. Selens primære funktion er som livsvigtigt sporstof, når kroppen har brug for en antioxidant-effekt. Selen har formentlig stor betydning for tarmfloraen, og selenmangel menes at øge risikoen for irritabel tyk­tarm, inflammatoriske tarmsygdomme som Crohns sygdom. Da tarmen betragtes som ’den tredje hjerne’, har tarmfloraen og fordøjelsen samtidig en stor betydning for vores mentale velbefindende.

Selenfattig landbrugsjord afspejler sig i selenindholdet i fødevarerne

Selen begrænser betændelsestilstande

Selen har betydning for immunforsvaret
i tarmen, som blandt andet skal håndtere sygdomsfremkaldende bestanddele fra ­føden. Samtidig begrænser selen betændelsestilstande i tarmen. Selens anti-­inflammatoriske effekt skyldes blandt ­andet, at særlige hvide blodlegemer
ved hjælp af selen skifter fra at være ­pro-­inflammatoriske til at være anti-inflam­matoriske. 

Her finder du selen

Du finder selen i begrænsede mængder i bl.a. korn, indmad, kød, fisk og nødder, hvor især paranødder har et højt indhold. Det er dog ikke en god idé at spise løs af ­paranødder, da de kan indeholde toksiner fra skimmelsvampe. 

Selenfattig landbrugsjord afspejler sig i selenindholdet i fødevarerne, hvorfor det gennemsnitlige selenindtag kan variere med flere hundrede procent forskellige steder på Jorden. 

Her i Danmark kan det derfor være en god idé at tage tilskud. De organiske former er lettere at optage og udnytte. Bio-Selen® + zink fra danske Pharma Nord er et udmærket bud. Produktet fremstilles under farmaceutisk kontrol i Danmark og har været mere end 40 år på det danske marked. Du finder produktet på apoteker og i helsekostforretninger.