Krop, Liv
Plaget af symptomer?
Du kender det sikkert fra veninder. Vi genkender symptomer og gener og kan samtidigt opleve det forskelligt. For det varierer fra kvinde til kvinde, hvorvidt og i hvilket omfang vi oplever præmenstruelt syndrom (PMS) op til menstruation. PMS kan være humørsvingninger, træthed, irritabilitet og oppustethed og hænger sammen med ændringer i hormonniveauet gennem menstruationscyklussen særligt i dagen op til menstruation.
Menstruationscyklussen varer typisk omkring 28 dage og kan opdeles i fire hovedfaser. Ændringer i hormonniveauer er årsagen til, at cyklus bevæger sig fra én fase og videre til den næste for til sidst at begynde forfra. PMS-symptomer opstår oftest i lutealfasen på grund af svingningerne i østrogen og progesteron. Symptomerne forsvinder typisk, når menstruationen begynder. Det giver mening, at du har indblik i de forskellige faser i menstruationscyklussen og de følgende hormonelle ændringer, så du kan mindske symptomer og forbedre dit velbefindende.
Lav en cyklusdagbog
Uanset om du oplever PMS i mild eller svær grad, kan det være en god idé at lave en cyklusdagbog, hvor du noterer, hvordan du har det hvornår. På den måde kan du få en forståelse for de ændringer, du oplever i løbet af din cyklus. Når du kender symptomerne, kan du også bedre gøre noget for at modvirke dem. Fælles for de forskellige gener relateret til PMS er, at sund kost og livsstil kan gøre en positiv forskel. Blodsukkerstabil kost, mindre salt i maden, hvile, motion og afspænding er nogle af de håndtag, der kan skrues på for at reducere symptomer.
Det er lettere at planlægge pauser og hvile i løbet af din dag, når du ved, hvornår i din cyklus energien og humøret falder. Viden om din cyklus kan du også bruge til at sammensætte en sund kost, der modvirker symptomer. Som eksempel kan du undgå meget saltet mad i dagene op til menstruation, hvis du døjer med væskeophobninger og spændinger.
Din indsigt og viden fra en cyklusdagbog kan dermed omsættes til konkrete og brugbare løsninger, som du kan tilpasse dine behov og på den måde tage bedst muligt hånd om dig selv.
I vores travle hverdag er der sjældent megen plads til at tage hensyn til hormonelle udsving, og netop derfor bliver det endnu vigtigere, at vi selv gør en aktiv indsats for at imødekomme dem. Der kan være dage, hvor der skal sættes tid af i kalenderen til et ekstra hvil eller en meditativ stund. Ligeledes er der andre dage, hvor energien er høj, og der er rig mulighed for at give fuld gas både på job og i fritiden. Det ene udelukker ikke det andet, men vi mangler måske i nogle tilfælde accepten af, at vi ikke kan køre i samme høje gear hver dag. Fordelene ved hormonelle ændringer i løbet af cyklus er, at vi lettere kommer i kontakt med kroppens naturlige behov og kan veksle mellem indadvendt og udadvendt aktivitet, refleksion og handling.
“Jo større indsigt du har i din cyklus, jo nemmere bliver det at tage hånd om dine gener”
Fysiske og psykiske symptomer
Overordnet kan PMS-symptomer opdeles i fysiske og psykiske symptomer. Til de fysiske symptomer hører smerter i underlivet, ømhed i lænden, hovedpine, hudproblemer, brystspændinger og væskeophobninger. De psykiske symptomer kan være søvnproblemer, tristhed/depression, manglende overskud, irritabilitet og trang til søde, salte eller fede fødevarer.
Du kan reducere både fysiske og psykiske symptomer ved at prioritere tilstrækkelig nattesøvn, motion og en blodsukkerstabiliserende kost med frugt, fuldkornsprodukter og mange grøntsager. Når du vælger langsomme kulhydrater, holdes dit blodsukker stabilt, og du vil være mæt i længere tid. Motion virker appetitregulerende samtidig med, at der frigives endofiner, der løfter humøret og giver et energiboost. Tilstrækkelig søvn hjælper med at regulere sulthormonet ghrelin og mæthedshormonet leptin, hvilket reducerer en eventuelt tendens til overspisning samt trangen til salte- og søde fødevarer. Humøret har også godt af en god nattesøvn, fordi dit mentale overskud er større, som du sikkert genkender, når du sover nok.
Væskeophobninger kan give spændinger i kroppen, derfor er det vigtigt at reducere saltholdige fødevarer, koffein og alkohol. Du kan supplere med vanddrivende urteteer som gyldenris, padderokke og brændenælde. Spændinger kan også modvirkes med massage, gåture og blid yoga, så kroppens bevæges, strækkes og smidiggøres.
Magnesium: Magnesiumtilskud kan hjælpe med at reducere PMS-symptomer såsom angst, træthed, muskelspændinger og hovedpine. Det anbefales at kombinere magnesium med B6-vitamin for at øge effekten, da B6 spiller en rolle i at forbedre humørsvingninger.
Kæmpenatlysolie: Kæmpenatlysolie kan muligvis lindre brystsmerter og følelsesmæssige PMS-symptomer på grund af sit indhold af gamma-linolensyre (en type omega-6-fedtsyre).
Gurkemeje: Gurkemeje og specifikt det aktive stof curcumin har antiinflammatoriske egenskaber, som potentielt kan hjælpe med at lindre PMS-symptomer særligt i relation til smerter.
Calcium og D-vitamin: En kombination af calcium og D-vitamin har vist sig at være effektiv i reduktionen af PMS-symptomer. Calcium kan mindske gener fra udsving i hormoner, og det anbefales at indtage omkring 1000 mg. i alt fra kosten og eventuelt tilskud. Tilstrækkelige niveauer af D-vitamin i kroppen bidrager til at forebygge depression, og derfor er det et vigtigt tilskud i forbindelse med PMS.
Teer og urter: Kosttilskud eller teer med safran, perikon, lavendel, baldrian og/eller citronmelisse virker afslappende og beroligende og er relevante at bruge ved psykiske symptomer. Der findes også flere homøopatiske midler, der kan hjælpe eksempelvis Chamomilla comp. og Agnus castus comp fra Allergica. Til at mindske træthed og øge energien kan tilskud med rosenrod, schisandra eller russisk rod give et løft.
Kilder: sundhed.dk, ncbi.nlm.gov, my.clevelandclinic.org
Du kan både justere din livsstil og supplere med forskellige kosttilskud, når du skal finde løsninger, der kan reducere dine gener.