Interview, Liv

"Jeg handler aldrig med lukkede øjne"

Det begynder som en passion og udvikler sig til en mission. I dag er det influencer Karen-Elisabeth Gadtofts levebrød at hjælpe os ud i køkkenet og lave økologisk, bæredygtig mad på budget.

Lige så gråt og trist det er udenfor, lige så lyst og lunt er det indenfor. Hjemme hos Karen-Elisabeth Gadtoft. 

Mens jeg får pulsen ned efter at have cyklet og stormet op på fjerde sal, står hun smilende og varm og byder mig velkommen i den store lejlighed. På vej ind i spisestuen får jeg et kig til det store køkken, som er helt centralt for den samtale, vi skal have. 

Med dampende varme kopper af te på bordet i spisestuen, prikker vi hul på det gennembrud, som Karen-Elisabeth oplever efter i årevis at have brændt for mad og æstetik. Vi skruer tiden tre år tilbage. Tiden er forandret og præget af ­krigen i Ukraine, utryghed, inflation. Og husholdningsbudgettet er presset. Noget, som ­Karen-Elisabeth selv genkender. 

Du kan godt have holdninger med i supermarkedet

– Jeg vågner op en lørdag morgen og får den idé, at jeg vil finde ud af, hvor billigt jeg kan handle ind til aftensmad til to personer i en uge. Hvor vi stadig spiser økologisk. Jeg lægger en plan og går ned og handler ind i det lokale supermarked og køber madvarer for 250 kroner. Det var dengang, for priserne er jo steget en del siden.

Hun laver retterne, filmer og poster opskrifterne dag for dag. Det giver sammenlagt en million visninger og sætter samtidig skub i følgeskaren, som begynder at vokse støt herfra. Efter et halvt år har Karen-Elisabeth over 100.000 følgere. Undervejs i dette får hun ovenikøbet mulighed for at lave en kogebog ”Luksus på budget”, som udkom i juni 2023.

Hvem er Karen-­Elisabeth Gadtoft?

Autodidakt kok, opskriftsudvikler, influencer, bachelor i kommunikation, ejer gadtoft.dk og driver @gadtoft på IG. Forfatter til ”Luksus på budget” og ”Italiensk på budget”. Begge fra Politikens Forlag.

Går med sin egen undring

Målgruppen er nogle som hende selv. Fordi Karen-Elisabeth forestiller sig, at hvis hun selv kan bruge opskrifterne og tankegangen i at lave mad på budget, så er der sikkert også andre, der kan. Hun finder sin niche. Andre som hende der gerne vil lave god mad i hverdagen på en hurtig måde med masser af volumen og til billige penge. Og uden at give køb på økologien. 

Det hele starter med passion, der handler om at undersøge, hvor langt kan penge række uden at gå på kompromis. Og passionen ændrer sig til en mission i det øjeblik, at det giver genklang med en voksende ­følgeskare. På det tidspunkt kan Karen-­Elisabeth nemlig begynde at betragte det som et arbejde, og det får hende til at droppe sin kandidat på universitetet og sige sit deltidsarbejde op. 

– Jeg lever af havregrød i flere år for at gå all in på at skabe mit univers. Min motivation er helt i top. Jeg kan mærke, at det her skal prøves af. 

Køkkenet er maskinrummet

Karen-Elisabeth kan bedst lide være i sit køkken og arbejde derfra. Det holder hun allermest af. Det er værkstedet, og der det hele begynder, udvikles, udklækkes.

– Jeg vil gerne afdramatisere det med selv at lave mad. Og hjælpe andre til at bare gå ud i køkkenet og sætte i gang. Og jeg vil gerne give andre mere selvtillid i køkkenet. Jeg ved, at alle kan lave mad, og jeg ved, hvor enkelt det kan være, for jeg gider heller ikke bruge flere timer i køkkenet. Det må gerne gå stærkt. 

Det betyder så meget at få nogle ­succeser og få madlavningen til at lykkes. ­Karen-Elisabeth går gerne forrest og ­inspirerer andre. Også i sin egen vennekreds. Eksempelvis har hun givet en veninde en hel dag i køkkenet, hvor de lavede cookies, en tærte, tunsalat og cocktails, og alle hyggede sig så meget. Hun har også preppet til barselsperiode for flere veninder og fyldt fryseren. 

Jeg rydder alle hylder for rester og tonser bare i gryden

Og netop det med at fylde fryseren er et godt hack i en travl hverdag, hvor de fleste af os gerne vil have, at det går lidt hurtigt. Karen-Elisabeth har heller ikke den store energi og lyst til flere timer i køkken efter en lang arbejdsdag. 

– Men jeg gider til gengæld godt bruge en søndag på at lave en masse mad og ­putte det i fryseren og så bare spise det ­løbende i stedet for at spise købepizzaer eller hente noget takeaway.

Tager stilling i supermarkedet 

Karen-Elisabeth har sat sig for, at hun gerne vil lave mad så billigt som muligt. Men uden at gå på kompromis med økologi og dyrevelfærd. Derfor kigger hun altid efter, om en animalsk madvare er anbefalet af Dyrenes Beskyttelse eller har de tre dyrevelfærdshjerter. 

– Jeg tager stilling til alle varer, og det gælder hver eneste ting, jeg putter i indkøbskurven. Jeg er bevidst om, hvad jeg vælger. Også hvis der en dag ryger noget skrald noget i min kurv. Nogle cookies med masser af e-numre. Jeg handler aldrig med lukkede øjne.

Faktisk er det Karen-Elisabeths helt ­centrale budskab. For hun oplever, at ­mange handler ind blindt uden at forholde sig til, hvad der ryger i kurven. 

– Det er de øjne, jeg gerne vil åbne for dem, der følger mig. Du kan godt have ­holdninger med i supermarkedet.

4 tips fra Karen-Elisabeth Gadtoft – aftensmad på budget i praksis

  1. Meget mad til få penge
    Implementer så mange grøntsager og bælgfrugter som muligt, fordi du kan få rigtig meget mad på den måde for få penge. Det vil sige jo større volumen, jo lavere pris pr. portion. 
  2. Fyld fryseren
    Lav store portioner. Forhold dig realistisk til, at du ikke nødvendigvis gider at lave mad hver dag. Og her er fryseren genial, fordi du så slipper for at spise det samme flere dage i træk. 
  3. Køb stort ind
    Sørg for at samle dine indkøb i stedet for en masse små indkøb, hvor der typisk lander noget ekstra i kurven. Jeg er især glad for at lave en madplan med udgangspunkt i, hvad vi allerede har derhjemme og så sætte mig ned og bruge tid på at handle online, hvor jeg ikke bliver grebet af en masse impulser. 
  4. Kig altid på kiloprisen 
    Nogle gange virker en vare billigere end den i virkeligheden er, hvis du bare køber samme produkt i lidt større mængder. Et eksempel på dette kunne være økologiske majs på frost frem for økologiske majs på dåse.

Bæredygtigt at bruge op

Karen-Elisabeth har fuldstændigt styr på sine rester, fordi hun laver så meget mad. Og hun bruger alle rester op. 

– Jeg tonser bare i gryden og rydder hylderne i køleskabet. Og det kan også være rester. Eksempelvis kom en bønnesalat ned i lasagne. En sjat fløde, noget puré. Hvad som helst. Jeg prioriterer at bruge alt alle rester. Jeg er ligeglad med, om råvarerne ikke længere er friske. Alt kan bruges. 

Hun havde på et tidspunkt en pose i fryseren, hvor alle grønsagsrester røg i. Det blev kogt ind til en bouillon. For nylig kogte hun en hamburgerryg til pålæg og brugte selve kogevandet i en risotto. De fleste retter kan tåle det. 

– For det er altså de færreste retter, der kan blive helt uspiselige, og hvis det sker, griner man lidt af det – og så gør man det aldrig igen. Du bliver jo altid en erfaring klogere. Du kan aldrig gå i køkkenet uden at blive klogere.

Samtidig går Karen-Elisabeth målrettet efter at købe sæsonens råvarer. Og har fokus på danske råvarer, som hun tilsætter rigtig mange af i sine retter.

– Du får mere for pengene ved at forholde dig til sæsonens råvarer, og det er typisk også sundere råvarer, fordi det er friskere råvarer med kort afstand fra jord til bord.

– Det er godt for dyrene, godt for ­planeten og godt for økonomien.

I det hele taget har Karen-Elisabeth en holdning til alt. Det betyder også, at hun fravælger den ultraforarbejdede mad, hvor hun typisk kigger efter tilsat sukker. Som hun siger: Uanset hvad så hun har øje på bolden, og det, oplever hun selv, er grunden til, at hendes følgerskare i dag er tæt på 200.000. 

– Jeg mærker nærmest ærefrygt. For det er en stor ære, at så mange vil lytte til, hvordan jeg griber det an med mad på budget uden at gå på kompromis, gemmer mine opskrifter og laver dem. 

Vandt ”Maddysten”

Interessen for madlavning ­løber som en rød tråd gennem hendes opvækst og teenageår, men det bliver deltagelsen i ”Maddysten” i 2019, som bliver et omdrejningspunkt for ­Karen-Elisabeth Gadtoft. Her ­dyster hun med sin familie mod andre 7 familie om at ­blive Danmarks dygtigste madfamilie. Og vinder!
Det bliver startskuddet til at hoppe i arbejdstøjet og langsomt bygge sin virksomhed op med fokus på det, som det hele drejer sig som om. Nemlig passionen for mad som er økologisk, bæredygtig og nem at lave.
Det tager hende 3 år at opnå en følgeskare på 10.000. I dag lever hun at være influencer og har tæt på 200.000 følgere.