Sund livsstil

Værsgo! Her er din grønne, bæredygtige hverdag

De gode intentioner kan drukne i hverdagstravlhed og helt lavpraktiske spørgsmål som – hvor køber jeg varerne Hvor finder jeg dem i supermarkedet? Og hvad kan jeg egentlig lave? Nu får du en håndsrækning til at komme i gang. Læs med!

For mange handler en grønnere livsstil om sundhed, hensyn til planeten, dyrevelfærd – eller lidt af det hele. Måske vil du spise sundere for at skære ned på medicin, styrke dit helbred og være mere aktiv med familien, mindske smerter eller gøre noget godt for miljøet. Uanset hvad din grund er, er det vigtigste, at den motiverer dig i hverdagen. Uden en stærk begrundelse bliver ændringerne sjældent varige.

Plantebaserede kosttilskud

Du kan eksempelvis overveje algeolie stedet for fiskeolie. Eksempler er Norsan, Nordic Naturels, Nani og Biosym.  ­Ligesom du kan overveje B12
i stedet for B-kompleks og eventuelt calcium. B12 er en nødvendighed, hvis du delvist eller helt spiser plantebaseret. I forhold til calcium er det værd at huske på calcium­kilder fra kosten som calcium­beriget plantedrik, bælgfrugter, grønkål, mandler, nødder, frø og kerner, tahin, broccoli og grønne bønner. 


Din grønne køreplan: Sådan kommer du i gang! 
Find et ambitionsniveau, som er afstemt med dine ressourcer. Alle skridt tæller. Du kan altid hæve barren, når du bliver mere rutineret.

  1. Læg ud med en kødfri dag
    Erstat kød ud med grøntsager, fuldkorn og bælgfrugter en dag om ugen. Lad dig inspirere af de muligheder, som nye, grønne råvarer kan give. 

  2. Vælg et måltid ad gangen
    Begynd med det måltid, der er lettest for dig at ændre. Hvis det er morgenmaden, kan du helt lavpraktisk udskifte mælken til havregrynene og kaffen med plantebaserede alternativer. Sojadrik beriget med calcium og eventuelt andre vitaminer og mineraler er den type plantedrik, hvis næringsindhold er tættere på komælk. 
    Fakta! Plantedrik, der er beriget med vitaminer og mineraler, kan ikke økologicertificeres og findes derfor desværre ikke i økologisk version.

  3. Skru op for frosne grøntsager
    Frosne grøntsager er en enkelt måde at få flere grøntsager flettet ind i hverdagen. De bevarer vitaminindholdet bedre end friske grøntsager, der har ligget i grøntsagsskuffen i flere dage. Frostgrøntsager hjælper også med at reducere madspild, da du kun tager den mængde op, du skal bruge. Når vi reducerer madspild, reducerer vi også udgifterne til mad, så denne grønne vane giver flere gevinster. Frosne grøntsager kan tilsættes gryderetter, wokretter, smoothies eller indgå som en del af en plantebaseret ret med fuldkornsris, krydderurter og bælgfrugter. 

  4. Sæt fokus på at erstatte 
    Det er let at stirre sig blind på, hvad du skal undvære, når du ændrer din kost. Måske er det mere motiverende at tænke på, at du erstatter nogle fødevarer. Det behøver på ingen måde være et dårligt bytte! Typisk betyder det, at du lærer nye fødevarer at kende, bliver mere kreativ, får nye smagsoplevelser, udvider dit opskriftsrepertoire og får en mere varieret kost.   

TJEKLISTE

Dit nye basislager!

Bælgfrugter: Der findes mange forskellige linser og bønner samt kikærter. Lad dig inspirere af de danske producenters udvalg – eksempelvis Pure Dansk, Aurion og Bælgkompagniet. Du kan også finde opskrifter med bælgfrugter på deres hjemmesider.

Fuldkornsprodukter: Ris, pasta eventuelt lavet af bælgfrugter, quinoa, rugbrød, groft knækbrød.

Krydderier og krydderurter: Vær rundhåndet og brug masser af friske og tørrede krydderurter.

Friske og frosne grøntsager: Klassikerne er broccoli og spinat, men prøv også blomkålsris og diverse grønsagsblandinger. Grøntsagsblandingerne er geniale til en hurtig wokret, som fyld i tærter eller som farverigt tilbehør til pasta, ris og mættende bælgfrugter.

Frugt: Køb så vidt muligt i sæson, da det smager allerbedst.

Friske og frosne bær: Friske bær er lækre, men deres sæson er kort, og de er typisk dyre. De frosne varianter er mere budgetvenlige og er fantastiske at bruge til smoothies, oven på yoghurt, overnight oats og chiagrød.

Plantebaserede mælke- og yoghurt­alternativer: Vælg varianter uden tilsat sukker og gerne beriget med calcium og eventuelt andre vitaminer og mineraler.

Smagsgivere: Bouillon, sojasauce, tahin (sesampasta), peanutbutter, gode eddiker (mørk og lys balsamico, hindbær- og æble­cidereddike), sort salt som kala namak (giver æggesmag), gærflager (giver ostesmag). 

Nødder, kerner og frø:  Vælg dine favoritter, men gerne de omega-3 rige som valnødder, chia og hørfrø. Chia- og hørfrø skal knuses for, at fedtsyrerne bliver tilgængelige.  

Læs mere om at tage den grønne køreplan til næste niveau her