Sund livsstil
For mange handler en grønnere livsstil om sundhed, hensyn til planeten, dyrevelfærd – eller lidt af det hele. Måske vil du spise sundere for at skære ned på medicin, styrke dit helbred og være mere aktiv med familien, mindske smerter eller gøre noget godt for miljøet. Uanset hvad din grund er, er det vigtigste, at den motiverer dig i hverdagen. Uden en stærk begrundelse bliver ændringerne sjældent varige.
Du kan eksempelvis overveje algeolie stedet for fiskeolie. Eksempler er Norsan, Nordic Naturels, Nani og Biosym. Ligesom du kan overveje B12
i stedet for B-kompleks og eventuelt calcium. B12 er en nødvendighed, hvis du delvist eller helt spiser plantebaseret. I forhold til calcium er det værd at huske på calciumkilder fra kosten som calciumberiget plantedrik, bælgfrugter, grønkål, mandler, nødder, frø og kerner, tahin, broccoli og grønne bønner.
Din grønne køreplan: Sådan kommer du i gang!
Find et ambitionsniveau, som er afstemt med dine ressourcer. Alle skridt tæller. Du kan altid hæve barren, når du bliver mere rutineret.
Dit nye basislager!
Bælgfrugter: Der findes mange forskellige linser og bønner samt kikærter. Lad dig inspirere af de danske producenters udvalg – eksempelvis Pure Dansk, Aurion og Bælgkompagniet. Du kan også finde opskrifter med bælgfrugter på deres hjemmesider.
Fuldkornsprodukter: Ris, pasta eventuelt lavet af bælgfrugter, quinoa, rugbrød, groft knækbrød.
Krydderier og krydderurter: Vær rundhåndet og brug masser af friske og tørrede krydderurter.
Friske og frosne grøntsager: Klassikerne er broccoli og spinat, men prøv også blomkålsris og diverse grønsagsblandinger. Grøntsagsblandingerne er geniale til en hurtig wokret, som fyld i tærter eller som farverigt tilbehør til pasta, ris og mættende bælgfrugter.
Frugt: Køb så vidt muligt i sæson, da det smager allerbedst.
Friske og frosne bær: Friske bær er lækre, men deres sæson er kort, og de er typisk dyre. De frosne varianter er mere budgetvenlige og er fantastiske at bruge til smoothies, oven på yoghurt, overnight oats og chiagrød.
Plantebaserede mælke- og yoghurtalternativer: Vælg varianter uden tilsat sukker og gerne beriget med calcium og eventuelt andre vitaminer og mineraler.
Smagsgivere: Bouillon, sojasauce, tahin (sesampasta), peanutbutter, gode eddiker (mørk og lys balsamico, hindbær- og æblecidereddike), sort salt som kala namak (giver æggesmag), gærflager (giver ostesmag).
Nødder, kerner og frø: Vælg dine favoritter, men gerne de omega-3 rige som valnødder, chia og hørfrø. Chia- og hørfrø skal knuses for, at fedtsyrerne bliver tilgængelige.
Læs mere om at tage den grønne køreplan til næste niveau her